Dostopnost

Sarah Kane

Razmadežna

Naslov izvirnika: Cleansed
Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Jernej Lorenci

Premiera

19. september 2001

Mala Drama

Trajanje:

105 minut

Razmadežna (Cleansed) je drama, kakršne doslej verjetno še niste videli. Napisana je bila leta 1997, uprizorjena pa naslednje leto v londonskem gledališču Royal Court. Besedilo, ki uprizarja tudi situacije na meji škandaloznosti – med drugim »živo« raztelešenje človeka ali spolni odnos med sestro in (mrtvim) bratom itd. – je na mah osvojilo evropske odre. Mnogi ga umeščajo v kontekst tako imenovane »shopping & fucking« dramatike, dramatike »krvi in sperme«. Avtorica se je v redkih intervjujih – pogosto zaman – borila proti poenostavljenim interpretacijam svojega besedila; tudi proti naturalističnim in že kar preveč dobesednim uprizoritvam, v katerih so npr. preveč nazorni in s perfektnimi triki izvedeni prizori amputacij pri gledalcih vzbujali prej smeh kot grozo.

Sarah Kane je mitska figura današnjega evropskega gledališča. Rodila se je leta 1971 v angleški grofiji Essex in študirala dramaturgijo v Bristolu in Birminghamu. Med leti 1995 in 1999 je napisala pet dramskih besedil, nekaj priredb in filmski scenarij. Konec februarja leta 1999 je naredila samomor v eni od londonskih klinik, kamor se je zatekla v hudi depresiji.

Šele po nesrečni smrti so interpreti bolj tenkočutno premislili avtoričine namige o branju njene močno neposredne in na videz preproste, a v resnici skrivnostne pisave. Priznala je, da je med pisanjem Razmadežne prebirala Kafkov Proces in se z njim močno navdihovala, kakor tudi z Büchnerjevim Woyzkom, Strindbergovo Sonato strahov ali Shakespearovo komedijo Kar hočete. Ko je pisala Razmadežno, je bila tudi do ušes zaljubljena. A to je bila nesrečna ljubezen, ki jo je, kot toliko drugih stvari v njenem kratkem življenju, pahnila v novo depresijo in splošno osebno stisko. Prepričani smo, da Razmadežna ni kakšna cenena gledališka ekshibicija; je ljubezenska zgodba in metafora holokavsta, kakor ga je v nekem eseju določil Roland Barthes, ki pravi, da je situacija nesrečno zaljubljenega človeka primerljiva z internirancem v Dachauu. V obeh primerih človek izgubi samega sebe … Razmadežna je nadvse izzivalna priložnost za uprizoritev najtemnejših področij človekovega duha in družbene prakse. Težko boste ostali ravnodušni.

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALEC

Zdravko Duša

Drama Igralec: Zdravko Duša | odpri ustvarjalca

DRAMATURG

Andrej Jaklič

Drama Igralec: Andrej Jaklič | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Bjanka Adžić Ursulov

Drama Igralec: Bjanka Adžić Ursulov | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Jan Jona Javoršek

Drama Igralec: Jan Jona Javoršek | odpri ustvarjalca

SCENOGRAF

Branko Hojnik

Drama Igralec: Branko Hojnik | odpri ustvarjalca

SKLADATELJ

Branko Rožman

Drama Igralec: Branko Rožman | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Primož Bezjak

Graham

Vladimir Vlaškalić

Carl

Valter DraganDrama Igralec: Valter Dragan | odpri igralca/Gregor Zorc

Rod

Nagrade

2003

Grand Prix festivala Zlati lev v Umagu

2002

Petra Govc – Nagrada Borštnikovega srečanja za vlogo Grace

Marko Mandić – Nagrada Borštnikovega srečanja za vlogo Tinkerja (in vlogo Christiana v Praznovanju)

Vladimir Vlaškalić – Borštnikova nagrada za mladega igralca za vlogo Carla

Marko Mandić – Severjeva nagrada za vlogo Tinkerja (in vloge Christiana v Praznovanju, Boba v Primestju, Kostje v Četrti sestri ter Todda v Daleč stran)

Nagrada Borštnikovega srečanja za najboljšo predstavo v celoti

Festivali

2005

Bitef teatar Beograd

2003

Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev v Umagu

11. mednarodni gledališki festival v Plznu

Prikaži vseSkrij
Zapri