Dostopnost

Simona Hamer

Vse OK

 

 

Krstna uprizoritev

Režiser

Matjaž Farič

Premiera

23. december 2021

Veliki oder

Slovenska dramska noviteta Vse OK je nastala po naročilu za SNG Drama Ljubljana. Igra spretno prepleta različne realnosti sodobnega življenja. Postavljena je v secesijsko hišo, v kateri deluje soba pobega. V hiši živita starejša soseda, Lili in Franci, bolj ali manj osamljena na pragu jeseni življenja. Osrednji zapleti se dogajajo v sobi pobega, kjer je zaposlena študentka slikarstva Mihaela, ki si želi po diplomi podiplomski študij ali prakso v New Yorku, in kamor pride v petek zvečer na team building skupina sodelavcev neke korporacije. Tri narativne linije prekinja poetična prozna pripoved o Časomercu; ima strukturo pravljice in tudi simbolno povezuje vsa tri dogajanja.
Skupina sodelavcev pomeni svojevrstno kulminacijo številnih simptomov življenja v sodobni neoliberalni kapitalistični družbi. Od korporativne logike razmišljanja šefa do preobremenjenosti, izgorelosti, tekmovalnosti, zlorabe drog, prikrivanja spolnih in drugih identitet pa vse do osnovnih človeških stisk in tesnob, ki jih tudi v tem človeku neprijaznem okolju kdo še kdaj opazi in priskoči na pomoč. Dinamika te skupine nakazuje hitrost delovanja v službah, ki se pogosto zažirajo globoko v zasebno življenje. Temu nasprotni sta drugi dve liniji, Mihaelina zgodba, ki ponuja dva različna izteka in v kateri še obstaja upanje za uresničitev sanj, in zgodba spoznavanja dveh starejših sosedov, ki je pravi kontrapunkt dinamizmu korporativnega mišljenja ter s svojo enostavnostjo in zaupljivostjo, morda celo možnostjo zbližanja kljub bridkosti usod prav tako prinaša trohico upanja.
Nova igra Simone Hamer prinaša svežino sodobnega pisanja ter duhovito izrisuje portret sodobne družbe in njenih različnih in nasprotujočih si vzporednih realnosti. Kljub številnim simptomom bolezni sodobne družbe, na katere opozarja, pa ta igra obenem ohranja nujno potrebno vedrino, s katero avtorica ne prikazuje sveta le v njegovi brezizhodnosti in vseh teh problemov ne jemlje docela usodno, temveč bolj kot odraz časa, ki nam ga odmerja Časomerec in ki se včasih spreminja hitreje, kot smo pripravljeni priznati ali razumeti.
Eva Kraševec

Na sporedu

23

DECEMBER

ČETRTEK

VELIKI ODER

Abonma PREMIERA 2021/22,

IZVEN in KONTO

27

DECEMBER

PONEDELJEK

VELIKI ODER

IZVEN in KONTO

28

DECEMBER

TOREK

VELIKI ODER

IZVEN in KONTO

Zapri